nuffnng

Sunday, 24 February 2013

Kehidupan sem 6 di uum....


Alhamdulillah....syukur sgt bjaya menempuh sgala dugaan shingga msuk sem 6...walaupon kos sy 4 thun...yg agak lme bbanding kawan yg lain, tapi sy pegang kata2 ustaz...ustaz sy ckp kita dtg u nk tuntut ilmu,,,bukan semata-mata nk cari kje....mudah-mudahan selama 4 thun d UUM ni sy dpt ilmu sbanyak mungkin n dpt timba pengalaman sebelum melangkah ke alam yg lebih mencabar....
sya tinggal lagi sem 6 ni, pas2 sem 7 n trus praktikal...in shaa Allah harap2 semua paper lulus dengan cemerlang...supaya dapat segulung ijazah yg dapat membahagiakan mama n abah yg telah banyak berkorban utk saya...

urmm....sem 6 ni sy amek 6 subjek..mula2 nk amek 5 sbjek je...sem depan 5 sbjek..tapi takut lakk sebab rmai yg cakap strategic management susah...so sy amek sem ni siap2 la...jadi la 6 subejk...sem depan just amek 4...semoga dipermudahkan segala urusan...

untuk sem ni sy amek sbjek........
1) research methodology
2) strategic management
3) zakat management
4) international muamalat management
5) malay language for management
6) Islamic banking management

doakan sya mdapat keputusan yang cemerlang untuk semester ini....ameen... ^_^

Sunday, 20 January 2013

Dirimu Satu

I will always love you kekasihku
Dalam hidupku hanya dirimu satu
I will always need you cintaku
Selamanya takkan pernah terganti

Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
Ku mau menjadi mimpi indahmu
Cintai aku dengan hatimu
Seperti aku mencintaimu
Sayangi aku dengan kasihmu
Seperti aku menyayangimu
I will be the last for you
And you will be the last for me
I will always love you kekasihku
Dalam hidupku hanya dirimu satu
Ku mau menjadi yang terakhir untukmu
Ku mau menjadi mimpi indahmu
Cintai aku dengan hatimu
Seperti aku mencintaimu
Sayangi aku dengan kasihmu
Seperti aku menyayangimu
I will be the last for you
And you will be the last for me
I will be the last for you
And you will be the last for me

IN SHA ALLAH... ^_^

Thursday, 10 January 2013

Kemaafan

Maaf....maaf...maaf...

ungkapan yang kita selalu dgr dan selalu kita ucapkan kalau kita buat salah kan....biasa la kan dalam hidup ni kita selalu buat salah sesama makhluk..... tapi pernah x kita menghargai kemaafan yg diberikan...kadang2 bila sseorang tu dah maafkan kita....fuhh...lega rasa hati...tapi xpernah nk tanam azam supaya tak ulang kesilapan yang sama...sebab tu berbuih mulut kita ni minta maaf kt orang kan...
tapi tak pe la kita sebagai manusia pon byk salah...kalau orang minta maaf dengan kita,,,kita maafkan salah dia..mudah-mudahan dia xulangi kesilapan dia lagi....mungkin dengan kemaafan yang kita bagi untuk dia leh mgubah hidup dia ke....Wallahualam.... walaupon kadang-kadang kita rasa besar sangat kesalahan dia kat kita, kita cuba juga untuk maafkan dia...sbb kita ade jgk salah sama da sedar n xsedar je kan....

p/s untuk diri sendri n yg membaca...kemaafan adalah sesuatu yang berharga...susah nak luahkan oleh org2 yg ego n susah nk memperolehnya... ^_^

Sunday, 23 December 2012

Exam mood @_@


30 December 2012 Fundamental of Financial Management
31 December 2012 Aspek Pengurusan Dalam Al-Quran dan Hadis
5 January 2013 Computer Application in Management
6 January 2013 Human Resource Management
9 January 2013 Operation Management
10 January 2013 Etika Perniagaan dan Tanggungjawab Sosial
13 January 2013 Business Report Writing
InsyaAllah mudah-mudahan saya dan rakan-rakan seperjuangan berjaya di dunia dan akhirat...ameen... ^_^


Sunday, 16 December 2012

Senyum tu kan sedekah :)

 nak dijadikan cerita mata sya sakit... so lepas kelas ari ahd sya trus la nk g amek ubt... sya dgn kawan baik ni cepatkan langkah sebab nk ambil no giliran awal sbb mls nk tggu lama... gpon kena cepat sebab kul 5 sya ade group discussion... pas2 dh smpai kt kaunter pendaftran ade sorang akak ni... dh la kje kt bhgian yg mmg bhdapan dgn org awam, senyum pon x...aduh.... sya dpt la no giliran 0147... mmber saya ni dpt no giliran 0148... pas2 sya tgk la kt board yg kuar no giliran tu... 0146... dlm hati lega la sbb dh nk smpai my turn...tp pelik tetiba je no yg terpapar 0148... masa tu mmg cnfius tp sya suruh je mmber msuk dlu sbb dlm kpla ni dok terfikir may b ikot bilik kot... pas2 mmber hbs je cek no strusnya 0149... msa tu sya trus bgun g kaunter pendaftaran balik la... tnye la akak tu "akak..kenapa no 0147 xpggil, trus 0148 n 0149??" rasanya sya tnya dgn nada yang ok..tp akak tu snyum pon x trus tekan button computer kuat giler... aduh lg sakit hati sbb its not my fault ok!!!!!
     akak tu sepatah ayat pon xcakap...kawan dia je yg dok sbelah dia cakap"xpe adk dduk dlu"..tersilap td...nnt akak panggil...sya pon trus dduk la...tapi still no sya xdpnggil...sampai la no 0156... dari ade org kt kawasan tu smpai la xde spe tgal sya dgn mmber je...pdahal nk jmpe doktor kejap je... nasib nasib... :(
     lastly bru la ade sorang hmba Allah yg brtugas kt situ panggil sya sruh msuk bilik no 1.. alhamdulillah...dapat pon jumpe doktor n dapat la ubat 1..(ubat titis dlm mate)...

bila berhadapan dgn org cmni dapat la buat pgajaran dlm hidup kita ni senyum la walaupon hati kita xhepy... senyum kn sedekah dapat pahala lagi tu...senyum tak perlu kata apa-apa... hehehe...

 >sekadar perkongsian utk dijadikan teladan bt diri sdri n yg membaca sbb slalu sgt bhadapan dgn org yg ade mslh snyum< hehe
=)


Tuesday, 11 December 2012

Sayang mama sangat2

Sebuah kisah yang baik untuk anda jadikan renungan dan menguatkan ikatan antara anda dan ibu. Kadang kadang kita lalai dan lupa kepada ibu terutama yang berjauhan . Nak call seminggu sekali pun rasa susah. Jadi mungkin dengan membaca ni boleh menjadi satu treatment untuk lebih menghargai jasa ibu.

****************************************

orang kata aku lahir dari perut mak . . .
(bukan orang kata...memang betul)
bila dahaga,yang susukan aku...mak
bila lapar,yang suapkan aku...mak
bila keseorangan,yang sentiasa di sampingku....mak
kata mak,perkataan pertama aku sebut...mak
bila bangun tidur,aku cari...mak
bila nangis,orang pertama yang datang...mak
bila nak bermanja,aku dekati...mak
bila nak bergesel,aku duduk sebelah...mak
bila sedih,yang boleh memujukku hanya...mak
bila nakal,yang memarahi aku...mak
bila merajuk,yang memujukku cuma...mak
bila melakukan kesalahan,yang paling cepat marah...mak
bila takut,yang tenangkan aku...mak
bila nak peluk,yang aku suka peluk...mak
aku selalu teringatkan...mak
bila sedih,aku mesti talipon...mak
bila seronok,orang pertama aku nak beritahu...mak
bila bengang,aku suka luah pada...mak
bila takut,aku selalu panggil "mmaaakkk"
bila sakit,orang paling risau adalah...mak
bila nak exam,orang yang paling sibuk juga...mak
bila buat hal,yang marah aku dulu...mak
bila ada masalah,yang paling risau...mak
yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni...mak
yang selalu masak makanan kegemaranku...mak
yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku...mak
yang selalu berleter kat aku...mak
yang selalu puji aku...mak
yang selalu nasihat aku...mak
bila nak kahwin...orang pertama aku tunjuk dan rujuk...mak


♥ AKU ADA PASANGAN HIDUP SENDIRI ♥
bila seronok,aku cari...pasanganku
bila sedih,aku cari....mak
bila berjaya,aku ceritakan pada...pasanganku
bila gagal,aku ceritakan pada...mak
bila bahagia,aku peluk erat...pasanganku
bila berduka,aku peluk erat...emakku
bila nak bercuti,aku bawa...pasanganku
bila sibuk,aku hantar anak ke rumah...mak
bila sambut birthday pasanganku,aku bersusah payah mencari hadiah
bila birthday emakku,aku cuma dapat ucapkan "selamat hari lahir mak"
selalu..aku ingat pasanganku
selalu..mak ingat kat aku
bila-bila..aku akan talipon pasanganku
entah bila..aku nak talipon mak
selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
entah bila aku nak belikan hadiah untuk emak...
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya....
......
Tapi kalau mak sudah tiada..... .....


MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya......
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya......
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya.......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan
malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.
Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang
dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:


1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu
berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis
sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

JADI DI MANA PUN IBU KORANG ADA SEKARANG NI PERGI LAH CARI DAN PELUK DIA SELAGI BELUM TERLAMBAT.

Saturday, 8 December 2012

Sangatlah sibuk....

Sem ni terasa sangat sibuk dari sem sebelum2 ni...dengan assignment yang banyak dan susah,,,, ni sy bru je lepas selesaikan 1 assignment Operations Management....letihnye....bpe jam je sempat tdo...tapi alhamdulillah siap jugak....
     Dalam masa yang sama saya kena siapkan assignment mama,sebab cuti sekolah mama study kt IPDA... double laa kje sya...huhu..tapi xkesah la kan bukan untuk orang lain pon... utk mama yg banyak berkorban untk sya jgk....apa salahnya membantu....janji dapat tlg mama... :)
     Untuk assignment Operations Management sy ni, sy kna buat blog gak..... ni ha link nyer http://romantikabulanmadu.blogspot.com/

   Cube la tgk ye.... ^_^

Copyright© All Rights Reserved Nabela Huda